Szinva Comp Szoftver

Kezdőoldal / Termékeink / Készletnyilvántartás / Anyagkönyvelés

Anyagkönyvelés

 

Az Anyagkönyvelés modul a vásárolt és saját előállítású anyagok, félkész- és késztermékek, áruk, göngyölegek, egyéb készletek mennyiségben és értékben történő nyilvántartására és kimutatására készült.

A rendszer alkalmas továbbá az anyagi eszközök és értékhatár alatti tárgyi eszközök nyilvántartására is úgy, hogy a kiadott eszközöket nyilvántartó egységenként - pl. dolgozónként – is ki tudja mutatni (szerszámkönyv).

A nyilvántartási ár lehet elszámoló ár vagy beszerzési áron alapuló súlyozott mérlegelt átlagár, melyet minden beszerzés után számít a program. Az árváltozások átvezetése a készletek átértékelését is elvégzi.

Tetszőleges számú készletféleség, raktár és raktáron belül – igény szerint – tetszőleges számú ún. polc forgalma és készlete is nyilvántartható.

 

A készletváltozások fő csoportjai a következők lehetnek:

  • Raktárakra vonatkozóan: nyitás, beszerzés, felhasználás, anyagi eszköz kiadás nyilvántartóegységnek, raktárközi átadás-átvétel, értékesítés, raktári selejt / többlet / hiány / stb., elszámoló ár változás / készlet leértékelés,
  • Nyilvántartóegységekre vonatkozóan: nyitás, selejt / többlet / hiány / stb., nyilvántaró egységek közötti átadás-átvétel.

 

A főbb készletváltozás csoportokon belül tetszőleges mélységű bontás alakítható ki, pl. a beszerzés csoportban belföldi beszerzés, import beszerzés.

Meg lehet jelölni, hogy a készletváltozásokról készüljön bizonylat és / vagy szállítólevél, melyek sorszámozása automatikus. Az elkészített szállítólevek adatait számla készítéshez is fel lehet használni a Pénzügyi nyilvántartás, számlázás modulban.

A készletváltozások rögzítése bizonylat fej és a hozzá tartozó tételek megadásával történik. A rögzített tételek módosíthatók, törölhetők mindaddig, amíg véglegesítésre nem kerülnek. Csak a véglegesített tételek szerepelnek a forgalom- és készlet kimutatásokban.

A raktári nyilvántartásból a véglegesített bizonylatok átemelhetők - az anyagkönyvelésben nem véglegesített bizonylatként jelennek meg-, így azokat nem kell ismételten rögzíteni. Az átemelt beszerzés bizonylatokat mérlegelt átlagáras nyilvántartás esetén ki kell egészíteni a beszerzési árral/értékkel, mely után az összes bizonylat véglegesíthető (csoportos véglegesítés).

A beszerzések és értékesítések partnerenként (szállító, vevő), a felhasználások kivételező szervezeti egységenként és munkaszámonként is kimutathatók.

Főkönyvi feladás készíthető tetszőleges gyakorisággal, melynek korrekt készítését a készletszámla- és ellenszámla összefüggések előzetes meghatározása, rögzítése és annak minden könyvelési tételnél történő használata biztosítja. Megoldott az adatok – az integrált rendszerhez kapcsolódó – Főkönyvi könyvelés modul felé történő átadása. A főkönyvi feladás adattárba írásával a főkönyvi rendszerbe történő átvétele nem igényel adatrögzítési munkát.

A tételes és összevont forgalmakról és készletekről többféle rendezettségben és tetszőleges idő intervallumokra vagy időpontokra kérhető kimutatás mennyiségben és értékben.

Készíthető lista a minimum készletszint alatti cikkekről és az immobil készletekről is.

Megadható időpontra automatikus a mennyiségben történő készlet egyeztetés a raktárral, kérhető teljes lista vagy csak az eltérések listája.

A leltározást leltárív vagy leltárjegy nyomtatással, a leltárfelvitelt (fordulónapi / aktuális) készlet adatok felkínálásával támogatja a program. Készíthető leltárkidolgozás az aktuális készlethez, beállított fordulónapi készlethez vagy folyamatos leltározáshoz is. A lista kimutatja a többleteket és hiányokat mennyiségben és értékben.

A nyilvántartó egységek leltározását is támogatja a program leltárív készítéssel, leltározott adatok rögzíthetőségével és leltárkidolgozás listával.

A következő évi nyitó adatok előállítása automatikus, az előző év(ek) lezáratlan adatai a későbbiekben is megtekinthetők, listázhatók.

Ugrás a bemutatóhoz